Mistrzyni sztuki kulinarnej, „encyklopedystka kuchni”, znów w fascynujący sposób łączy książkę o gotowaniu z historią i obyczajami. Przepisy na tyleż słynne, co nierzadko wykwintne dania, podaje w równie wykwintnym „opakowaniu”, opowiadając o dziejach potraw, kucharzenia i biesiadowania. Jak powstał majonez? Co wspólnego ma „Kurczak Verdi” ze słynnym kompozytorem? Pięknie ilustrowana całość podzielona jest przejrzyście na rozdziały: sosy, przystawki i sałatki, zupy, ryby, mięsa, ciasta i desery.
Blog zawiera krótkie opisy książęk,e-prasy,e-booków,audiobooków Biografie i życiorysy autorów
środa, 11 kwietnia 2012
Pod wiatr
Czy może nam pomóc cudza chęć i siła życia? Narratorką powieści jest pogrążona w smutku Hiszpanka, prawniczka, opuszczona po latach małżeństwa. To ona opowiada o Sao: biednej dziewczynie z Wysp Zielonego Przylądka, z którą zetknęła się, by poznać jej burzliwe i trudne, ale pełne życie. Sao wyjechała z ojczyzny w poszukiwaniu pracy i szczęścia, a znalazła się w sytuacji bezrobotnej matki, której okrutny mąż ukradł dziecko i wywiózł do Angoli. Czy historia dzielnej Sao, walczącej o byt i odzyskanie dziecka sprawi, że wycofana, zalękniona narratorka zatroszczy się o swój los? Przejmujące i krzepiące.
Nagroda Premio Planeta 2009 za najlepszą książkę hiszpańskojęzyczną roku
Literatura kobieca w najlepszym wydaniu!
Nagroda Premio Planeta 2009 za najlepszą książkę hiszpańskojęzyczną roku
Literatura kobieca w najlepszym wydaniu!
Subskrybuj:
Posty (Atom)