Surówki dostarczają organizmowi solidnej dawki witamin i minerałów.
Zawierają również substancje, które zwalczają wolne rodniki oraz chronią
nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi. Surowe warzywa i owoce
regulują ponadto wchłanianie z pożywienia żelaza oraz złego
cholesterolu.
Do surówek należy wybierać tylko świeże produkty bez substancji
chemicznych takich jak metale ciężkie czy pestycydy. Pełen koszyk
zdrowych warzyw nie gwarantuje jednak, że surówka będzie pyszna. Aby
osiągnąć efekt, który zadowoli najwybredniejsze podniebienie, warto
wiedzieć, jak należy dobierać składniki. Kwaśne owoce i warzywa łączy
się z niekwaśnymi, mdłe z ostrymi i aromatycznymi, bezbarwne z
kolorowymi, mniej soczyste z zawierającymi dużo soku. Dzięki temu
poprawimy nie tylko smak naszej surówki, ale również jej wygląd. Surówki
to propozycja dla osób, które chcą tworzyć nowe kompozycje smakowe na
swoich talerzach.
ZOBACZ WIĘCEJ >>>
ZOBACZ WIĘCEJ >>>